Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Τα 21 ψέµατα του Κυριάκου Μητσοτάκη (θέλει και... «συµφωνίες αλήθειας», ο κακόµοιρος)

Ψέµατα υπάρχουν πολλά. Σαν αυτά του Κυριάκου, όµως, κανένα. Ο άνθρωπος όχι µόνο παρερµηνεύει τα στοιχεία, 
τα διαστρεβλώνει τελείως!
Και έτσι, η οµιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισµό δίκαια µπορεί να χαρακτηριστεί 
ως ένα µνηµείο λαϊκισµού και καταστροφολογίας, ικανή να θυµίζει για πάντα... από τι γλίτωσε ο ελληνικός λαόςΗ διαφορά µας µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι εκείνος λέει ψέµατα ενώ εµείς την αλήθεια. Και για να την αποδείξουµε αυτή τη ρηµάδα την αλήθεια, δηµοσιεύουµε δίπλα σε κάθε µία (ψευδή) ενότητα και το αντίστοιχο επίσηµο στοιχείο (ή χρήσιµες λεπτοµέρειες για να εντοπιστεί), προκειµένου να µπορεί ο κάθε αναγνώστης να δει την αλήθεια µε τα µάτια του. Και έτσι να µπορεί να κρίνει µόνος του, αποκοµµένος από την προπαγάνδα των καναλιών.

245pinokio 43
ΨΕΜΑ 1 - Για τη ζημιά της οικονομίας


«Η οπισθοδρόµηση της χώρας αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προηγούµενο. Από τη Μεταπολίτευση και µετά, καµία εκλεγµένη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα µας τόσο µεγάλη ζηµιά σε τόσο σύντοµο χρόνο».
Απάντηση: Πρώτα, να κάνουµε την απαραίτητη διευκρίνιση. Ποιος τολµά να µιλά για «οπισθοδρόµηση»; Η Ν∆ που µαζί µε το ΠΑΣΟΚ ξέσκισαν την ελληνική οικονοµία; Που επί των ηµερών τους, οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν, έτρωγαν από τα σκουπίδια και είχαµε... κάθε γειτονιά και ένα συσσίτιο; Οι άνθρωποι που πήγαν την ανεργία από το 7% στο 27%; 

Οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονοµίας (2010–2014);

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ, κανένα πρόγραµµα του ∆ΝΤ σε καµία χώρα του κόσµου δεν προκάλεσε τόσο µεγάλη ζηµιά σε µια οικονοµία, όσο τα δύο πρώτα βάρβαρα µνηµόνια στην Ελλάδα! H Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τη µεγαλύτερη εθνική καταστροφή, που έχει καταγραφεί στην οικονοµική ιστορία των «προγραµµάτων διάσωσης» παγκοσµίως. 

Γιατί είναι αυτοί που υπέγραφαν άνευ κόπων και βασάνων όλα τα παρανοϊκά προγράµµατα του ∆ΝΤ, που έκανε µονίµως λάθος στους πολλαπλασιαστές της ύφεσης, κατακρεουργώντας το ελληνικό ΑΕΠ. Τότε που είχαµε έκρηξη της ανθρωπιστικής κρίσης! Και όµως! Mιλούν αυτοί, που όχι µόνο τα υπέγραψαν όλα αυτά αλλά τα έβρισκαν και «λογικά»!!! 

Θυµάστε τον Αδωνι να υποστηρίζει ότι τα δύο πρώτα µνηµόνια έχουν λογική; Ακόµη το κάνει! Ακόµη και αφού παραδέχθηκε τα λάθη του το ίδιο το ∆ΝΤ! Είναι ο Αντι-πρόεδρος του Κυριάκου, να θυµίσουµε! Ε, λοιπόν, έχει πλάκα να µιλούν αυτοί! (Οµως, πέρα από το θράσος τους...).

Η αλήθεια είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυβερνούν δύο χρόνια, το 2015 και το 2016. Το 2016 (φέτος δηλαδή) θα κλείσει µε ανάπτυξη. Τόσο το δεύτερο (+0,3%) όσο και το τρίτο τρίµηνο (+0,5%) έχουν κλείσει µε θετικό πρόσηµο και το αυτό αναµένεται και για το τελευταίο. Να τονίσουµε, µάλιστα, ότι οι εκτιµήσεις της Κοµισιόν µιλούσαν για ύφεση το 2016. Οµως, η ελληνική οικονοµία, που ΜΟΝΙΜΩΣ διαψεύδει τις εκτιµήσεις της Κοµισιόν (προς το καλύτερο) µε ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, θα βγάλει ανάπτυξη. Η τάση άλλωστε είναι αυξητική.

Αναφορικά µε το 2015, τώρα, παρά τα όσα λέγονται από τα συστηµικά µίντια, η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ ένα τρίµηνο είχαµε ύφεση, το τρίτο (Ιούλιος–Αύγουστος–Σεπτέµβριος), στην πιο δύσκολη καµπή της κυβέρνησης. 

Τότε, δηλαδή που είχαν κλείσει οι τράπεζες και είχαν επιβληθεί capital controls, ενώ είχαµε και δύο εκλογικές αναµετρήσεις (εθνικού χαρακτήρα και κοµβικής σηµασίας) µέσα σε τρεις καλοκαιρινούς µήνες! Τότε, που οι διεθνείς αναλυτές έκαναν λόγο ακόµη και για διψήφια ύφεση, δεδοµένου ότι είχαν συγκεντρωθεί όλες οι κακές συγκυρίες µαζί! Ωστόσο κατεγράφη ένα -1,5%. 

Οταν για παράδειγµα, µε Σαµαρά το 2013, που ήταν και η πρώτη χρονιά του success story, το πρώτο τρίµηνο είχαµε ύφεση -2% (µεγαλύτερη δηλαδή)! 

Οµως, η πιο ενδιαφέρουσα σύγκριση είναι η επόµενη, αναφορικά µε την αντίδραση της ελληνικής οικονοµίας!

✓ 
Οταν ο Σαµαράς έγραψε ύφεση -2% το πρώτο τρίµηνο του 2013, το δεύτερο τρίµηνο ανέκαµψε, «γράφοντας» ανάπτυξη... +0,1%!!!

✓ 
Οταν ο Τσίπρας έγραψε ύφεση -1,5% το τρίτο τρίµηνο του 2015, το τέταρτο τρίµηνο ανέκαµψε, «γράφοντας» ανάπτυξη... +1,2%!!! 

24612

∆ηλαδή, όταν ο ελληνικός λαός σιγουρεύτηκε ότι στην εξουσία θα παραµείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (το Σεπτέµβριο του 2015) όλη η ζηµιά του προηγούµενου τριµήνου απορροφήθηκε αµέσως! Και έτσι το έτος έκλεισε µε σχεδόν µηδενική ύφεση (-0,2%). Αρα, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ:

✓ Το 2015 έκλεισε µε οριακή ύφεση (-0,2%) και...

✓ το 2016 θα κλείσει µε οριακή ανάπτυξη (+0,3%).

∆ηλαδή, συνολικά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρόσηµο είναι θετικό! Τα πέντε προηγούµενα χρόνια, µε Ν∆–ΠΑΣΟΚ, πάλι... όχι! Το ακριβώς αντίθετο συνέβη! Μια ολική κανονική καταστροφή!


ΨΕΜΑ 2 - Για την ανάπτυξη

«Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πήραν µια οικονοµία σε ανάπτυξη και τη γύρισαν ξανά σε ύφεση».

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ παρέλαβε µια οικονοµία στο χείλος του γκρεµού! Γιατί µπορεί να βγήκε στο τέλος του γαλάζιου 2014 ένα οριακά θετικό πρόσηµο (ανάπτυξη +0,2%), όµως η κρίσιµη λεπτοµέρεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαµαρά –λίγο πριν φύγει- «έκαψε» ό,τι µπορούσε στην οικονοµία, αφήνοντας ένα εγκληµατικό -1,4% (ύφεση) το τέταρτο τρίµηνο! 

Με την τάση καθαρά υφεσιακή, λοιπόν, ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Και ποιο είναι το αποτέλεσµά της το πρώτο τρίµηνο του 2015; +0,7%! 

24613


∆ηλαδή...

✓Το τελευταίο τρίµηνο της Ν∆ είχαµε ύφεση -1,4%.

✓Το πρώτο τρίµηνο του ΣΥΡΙΖΑ είχαµε ανάπτυξη +0,7%.

Τώρα, ξαναδιαβάστε την ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα σας φανεί καλύτερη από την πρώτη φορά.


ΨΕΜΑ 3 - Για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Το 2014, η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόµενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασµα. Υψηλότερο από το 2015, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε πολλά δισ. ευρώ επιπλέον µέτρα λιτότητας».

Απάντηση: Ο άνθρωπος λέει ψέµατα. Ψέµατα τόσο χοντρά και χυδαία, που σε κάνει να απορείς για δύο πράγµατα: Πώς τολµά ο ίδιος να το κάνει; Πώς είναι δυνατόν να τον αφήνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να τα λέει!!!

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, πάντως. Η Ν∆ όχι µόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει για τα οικονοµικά της αποτελέσµατα το 2014 αλλά µάλλον κάποια στιγµή θα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτά. Οσον αφορά δε την ανωτέρω δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο παρατηρητής των στοιχείων ανακαλύπτει δύο τροµερά ψέµατα και ένα πιπεράτο σχόλιο. Ας ασχοληθούµε µε τα ψέµατα, µόνο...

Το πρώτο ψέµα είναι ότι «το 2014, η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόµενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασµα». Εδώ έχουµε την εφαρµογή της λαϊκής ρήσης «η µισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέµα». Γιατί η ολοκληρωµένη αλήθεια είναι ότι...

✓ 
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος για το 2014 ήταν 4,939 δισ.

✓ 
Το αποτέλεσµα της κυβέρνησης Σαµαρά ήταν 1,872 δισ.

✓ 
Η διαφορά (που καλύπτεται µε νέα µέτρα λιτότητας) είναι -3,067 δισ.

24614

Για να αντιληφθούµε τα µεγέθη, να θυµίσουµε ότι οι παρεµβάσεις του Τσίπρα στο ασφαλιστικό, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους, φτάνουν τα 1,8 δισ. (1% επί του ΑΕΠ)! Και ΜΟΝΟ ο Σαµαράς ΜΟΝΟ το 2014 είχε αφήσει τρύπα 3 δισ.! ∆ηλαδή... τρύπα 1,5 ασφαλιστικού (και βάλε) δηµιούργησε η αποτυχία Σαµαρά, ΜΟΝΟ σε µια χρονιά και µάλιστα την πιο πετυχηµένη του!!!

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι όταν ένας πολιτικός ανακοινώνει στον ελληνικό λαό ότι η οικονοµία έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα, τότε του δίνει να καταλάβει ότι δεν δηµιουργήθηκε δηµοσιονοµικό κενό και άρα δεν χρειάζονται νέα µέτρα λιτότητας. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, ωστόσο, θα έπρεπε να ληφθούν πάρα πολλά νέα µέτρα λιτότητας, µιας και δηµιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό!

Τόσο τεράστιο όσο και το επόµενο ψέµα του Κυριάκου, ότι δήθεν το πρωτογενές πλεόνασµα του 2014 είναι µεγαλύτερο του 2015! Σύµφωνα µε τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισµού:

✓ 
Η κυβέρνηση Ν∆ έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα το 2014... 1,872 δισ.

✓ 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα το 2015... 2,270 δισ.

Και φυσικά, η διαφορά των δύο αποτελεσµάτων δεν είναι ΜΟΝΟ τα 400 εκατοµµύρια ευρώ, που τα χωρίζουν. Η τεράστια διαφορά µεταξύ των δυο αυτών αριθµών είναι ότι το αποτέλεσµα της Ν∆ δηµιούργησε ένα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό (µιας και ο Σαµαράς είχε δεσµευθεί σε τεράστιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσµατος), ενώ αντίθετα το αποτέλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δηµιούργησε κανένα, γιατί πέρασε µε ευκολία πάνω από τον πολύ πιο χαµηλό στόχο της νέας συµφωνίας (-0,25% για το 2015)! 

Για αυτό και το αποτέλεσµα του Τσίπρα είναι πραγµατικό πρωτογενές πλεόνασµα ενώ το άλλο του Σαµαρά είναι... πλεόνασµα µαϊµού!


ΨΕΜΑ 4 - Για τη φορολογία
«Το 2014, είχαµε µειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύµφωνη γνώµη της τρόικας.
● Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%,
● 30% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης,
● 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης,
● 5% οι ασφαλιστικές εισφορές».

Απάντηση: Η φορολογία είναι κάτι που επικαλείται συχνά πυκνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι η Ν∆ είχε µειώσει κάποιους φορολογικούς συντελεστές αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τους αύξησε όλους. Εδώ µπορούν να δοθούν δύο βασικές απαντήσεις. Μια µακροσκελής και µια σύντοµη και περιεκτική. Ας ξεκινήσουµε από τη δεύτερη.
24615

✓ Σύµφωνα µε τον επίσηµο απολογισµό του κράτους (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) το 2014 είχαµε αύξηση εσόδων άµεσης και έµµεσης φορολογίας κατά 3 δισ. ευρώ (σε σχέση µε το 2013). Συγκεκριµένα (απόδειξη ψεύδους 4):

▶ 
Αυξήθηκαν κατά 11,1% τα έσοδα από την άµεση φορολογία (+2,035 δισ. ευρώ).
▶ 
Αυξήθηκαν κατά 4% τα έσοδα από την έµµεση φορολογία (+934 εκατ. ευρώ).

✓ 
Σύµφωνα µε τον προϋπολογισµό του 2017, τα έσοδα από την άµεση και έµµεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριµένα:

▶ Θα αυξηθούν κατά 1,34 δισ. τα έσοδα από την έµµεση φορολογία.
▶ Θα µειωθούν κατά 250 εκατοµµύρια τα έσοδα από την άµεση φορολογία.

∆ηλαδή, η Ν∆ το 2014 είχε πάρει τα τριπλάσια λεφτά από τους πολίτες µέσω της φορολογίας. Μπορεί, βέβαια, κανείς να το πει και ανάποδα: Οτι ο Τσίπρας, µε τη συµφωνία του περσινού καλοκαιριού, υπο-τριπλασίασε τη φορολογία στη χώρα (άσχετα µε την πλιατσικολογία των καναλιών).

Και τώρα, η µακροσκελής απάντηση: Στο mail Χαρδούβελη, που εστάλη στο τέλος του 2014, (δηλαδή µετά από αυτά που λέει ο Κυριάκος), η Ν∆ δεσµευόταν στην τρόικα ότι, εφόσον παραµείνει στην εξουσία, το 2015:

■ Θα υιοθετήσει αµέσως πρόσθετα φορολογικά µέτρα σχετικά µε το ΦΠΑ και άλλους τοµείς, για να κλείσει το χάσµα.
■ Θα προχωρήσει «σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να ευθυγραµµιστεί µε το ΦΠΑ στα εστιατόρια και στο catering».
■ Θα αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, «αναθεωρώντας αυτά τα ειδικά καθεστώτα στο πλαίσιο της µεταρρύθµισης του ευρωπαϊκού ΦΠΑ».
■ Θα περικόψει (ή καταργήσει) κοινωνικές παροχές.
■ Θα παγώσει τις συντάξεις στο επίπεδο του 2015 για τα επόµενα έτη.
■ Θα περικόψει τα οικογενειακά επιδόµατα.
■ Θα κάνει πιο «στοχευµένο» το ΕΚΑΣ, δηλαδή θα το περικόψει και αυτό.
■ Θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.
■ «Εκτός από τα νέα φορολογικά µέτρα» (δεσµευόταν επίσης ότι) θα λάβει και επιπλέον νέα φορολογικά µέτρα, τον Ιούνιο του 2015, προκειµένου να κλείσει το δηµοσιονοµικό κενό. Συγκεκριµένα, δεσµευόταν για:

▶ 
Αφαίρεση της έκπτωσης του 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2015 και 2016
▶ Επιβολή φόρου πολυτελείας
▶ 
Αύξηση της έµµεσης φορολογίας επί των οινοπνευµατωδών και των καπνικών.

Επίσης, στο τελεσίγραφο των θεσµών, που η Ν∆ φώναζε «ΝΑΙ», προεξάρχοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλεπόταν:

■ Η επιβολή 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
■ Η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
■ Η επιβολή προκαταβολής φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελµατίες.
■ Η κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες.
∆ηλαδή, οι άνθρωποι, που τώρα εµφανίζονται πολέµιοι των φορολογιών µέτρων, όσο ήταν στην εξουσία έκαναν τον ακριβώς αντίθετο! Πρότειναν ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ νέα (και µετά και πάλι επιπλέον νέα) φορολογικά µέτρα λιτότητας στην τρόικα ή αποδεχόντουσαν αµέσως αυτά που πρότειναν οι δανειστές! (Κυρίως, όµως, τα πρότειναν από µόνοι τους)!!!

Τώρα, όσον αφορά τις υποτυπώδεις µειώσεις που έκαναν εντός του προεκλογικού 2014 (και τις οποίες υπόσχονταν στους δανειστές -στα κρυφά- να άρουν, αν τυχόν παρέµεναν στην εξουσία µετά τις εκλογές), ένα σχόλιο αξίζει µονάχα: Ντροπή.


ΨΕΜΑ 5 - Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Το 2014, οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του ∆ηµοσίου είχαν µειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Σήµερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, έχουν αυξηθεί κατά 60% από τότε».

Απάντηση: Αυτό που λησµόνησε να συµπληρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (συνειδητά;) είναι ότι τον Οκτώβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του δηµοσίου ανέρχονταν σε 4,711 δισ. ευρώ, τη στιγµή που µόλις πέντε µήνες νωρίτερα (Μάιος 2016) ανέρχονταν σε 5,969 δισ. ευρώ.
24616


∆ηλαδή, από το κλείσιµο της πρώτης αξιολόγησης και µετά, παρατηρείται µια σταθερή αποκλιµάκωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών (1,3 δισ. ευρώ σε πέντε µήνες), που το επόµενο διάστηµα θα µετατραπεί... σε δραστική µείωση (αν όχι αποπληρωµή). 

Γιατί όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, µέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα έχουν «πέσει» στην ελληνική αγορά 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών: 1,7 δισ. άµεσα και 1,8 δισ. σε διάστηµα έξι µηνών. Αρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή ήταν µάλλον η τελευταία φορά, που θα µπορούσε να µιλήσει για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του δηµοσίου. Και άδραξε τη ευκαιρία, λέγοντας και πάλι τη µισή αλήθεια. Αυτά ως προς την ουσία.

Οσον αφορά τη σύγκριση των δύο εποχών, τώρα, καλό είναι να θυµίσουµε ότι το ∆εκέµβριο του 2012 (περίοδος Σαµαρά) οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του δηµοσίου προς τους ιδιώτες έφταναν τα 8,841 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο χειρότερο σηµείο των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ήταν τα 5,969 δισ. ευρώ (επειδή καθυστέρησε -ελέω Σόιµπλε και Τόµσεν- η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης). Από τη στιγµή που ολοκληρώθηκε, πάντως, η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς.


ΨΕΜΑ 6 - Περί ρευστότητας

«Σήµερα η αξία των τραπεζών έχει εκµηδενιστεί. ∆υνατότητα παροχής ρευστότητας δεν υπάρχει. Τα capital controls ήρθαν για να µείνουν, άγνωστο για πόσο ακόµα».

Απάντηση: Πρώτα, δύο σχόλια και µετά η απάντηση.

Σχόλιο (1): Η µεγάλη περιπέτεια για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα ξεκίνησε µε το PSI. Από τότε, χρειάστηκαν ουκ ολίγες ανακεφαλαιοποιήσεις για τις τράπεζες, προκειµένου να µπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. (Το PSI ποιος το έκανε, αλήθεια; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ;)

Σχόλιο (2): Τα capital controls επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τον Σόιµπλε (το είδωλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη), µιας και τη σχετική εισήγηση προς την ΕΚΤ την έκανε το Eurogroup (τελείως εκδικητικά και εκβιαστικά), µόνο και µόνο επειδή η κυβέρνηση τόλµησε να ρωτήσει το λαό για το τελεσίγραφο των θεσµών. 

Εποµένως, δεν είναι κάπως ανήθικο και αντιδηµοκρατικό από µέρους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να επικαλείται αυτό το επιχείρηµα; (Ισως, όµως, αυτά να είναι ψιλά γράµµατα για τη νέα γαλάζια ηγεσία).
BARKA PINOKIO


Εν πάση περιπτώσει, αναφορικά µε τη δυνατότητα ρευστότητας της ελληνικής οικονοµίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και πάλι τη µισή αλήθεια, αλλοιώνοντας την πραγµατικότητα. Γιατί ναι µεν τα capital controls παραµένουν, ωστόσο η περίοδος των συνεπειών τους στην οικονοµία φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 

Αυτό που έρχεται στο άµεσο µέλλον είναι η σταδιακή άρση τους, που σε συνδυασµό µε την ένταξη των τραπεζών στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτά έρχονται µε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικά µετά τη ρύθµιση για το ελληνικό χρέος. Και αυτό προφανώς και το αντιλαµβάνεται απόλυτα ο –έµπειρος στα τραπεζικά- Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλά, επιλέγει να πει ψέµατα, για άλλη µια φορά.

Ή έχει επενδύσει, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, όλη του τη στρατηγική στην αποτυχία της διαπραγµάτευσης (όπως κάνει πάντα!). Μόνον έτσι εξηγείται η ρητορική του. Μόνο αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, µπορεί να ελπίζει ο ίδιος ότι δεν θα εγκριθεί από την ΕΚΤ η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα. 

Αρα, ελπίζει στο κακό της χώρας ή είναι άσχετος; Ιδού η απορία...


ΨΕΜΑ 7 - Περί... δεικτών!
«Στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η χώρα οπισθοχωρεί. Την περίοδο 2012-2014 είχαµε ανέβει στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσµιας Τράπεζας από την 100ή θέση στην 58η, 42 θέσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέσαµε 3 θέσεις».
Απάντηση: Το πρώτο επτάµηνο του 2016, σύµφωνα µε τα στοιχεία του προϋπολογισµού, οι δείκτες οικονοµικής συγκυρίας έχουν βελτιωθεί! Συγκεκριµένα...

✓ 
Βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στη βιοµηχανία, που ανήλθε στις 90,9 µονάδες (έναντι 84).
✓ 
Βελτιώθηκε ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στο λιανεµπόριο, που ανήλθε στις 97,1 µονάδες (έναντι 88).
✓ 
Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος, που ξεπέρασε τις 92 µονάδες (έναντι 76,1).


ΨΕΜΑ 8 - Περί λουκέτων
«Το 2016 κατεγράφη ο µεγαλύτερος αριθµός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης. Στο εννεάµηνο Ιανουαρίου-Σεπτεµβρίου 2016, οι διαγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση µε πέρυσι».
Απάντηση: Με βάση τα στοιχεία του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), µε εξαίρεση τον Ιανουάριο, κανένας άλλος µήνας του 2016 δεν εµφάνισε τις διαγραφές επιχειρήσεων περισσότερες από τις νέες εγγραφές!

 Συνολικά, το πρώτο 8µηνο φέτος βάσει του ΕΕΑ έχουµε:
✓ 4.588 νέες εγγραφές επιχειρήσεων στο µητρώο
✓ 3.664 διαγραφές επιχειρήσεων από το µητρώο.
✓ 
Το ισοζύγιο είναι θετικό, κατά 924 επιχειρήσεις το οκτάµηνο του 2016.

Ακόµη µεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, έχει η σύγκριση των δύο εποχών.
7


Αν την κάνει κάποιος αυτή τη σύγκριση (ή απλώς παρατηρήσει το γράφηµα που επιµελήθηκε η εφηµερίδα µας), τότε πραγµατικά θα απορήσει –ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ- µε το θράσος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί αν είχαµε ποτέ έκρηξη των λουκέτων στην αγορά, αυτό συνέβη το 2013 και το 2014, τα χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2014, ΜΟΝΟ δύο µήνες (Φεβρουάριος και Μάιος) οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων υπερτερούσαν των διαγραφών. Τους υπόλοιπους 10 µήνες του έτους, τα λουκέτα ήταν περισσότερα!!! Και µιλάνε αυτοί οι άνθρωποι; Αν δεν είναι θράσος, τι είναι;


ΨΕΜΑ 9 - Περί ανεργίας (α)

«Στην ανεργία έχουµε για πρώτη φορά ανατροπή στην αγορά εργασίας, µε τις ευέλικτες µορφές απασχόλησης να υπερτερούν έναντι της πλήρους απασχόλησης».

Απάντηση: Σύµφωνα µε το σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, που µετράει την απασχόληση στον ιδιωτικό τοµέα, ΟΛΟ το 2016 καταγράφεται ΡΕΚΟΡ 16ετίας στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα! Ρεκόρ 16ετίας!!! 
Clipboard02


Τι σηµαίνει αυτό; Οτι όταν κάναµε Ολυµπιακούς Αγώνες το 2004, τόσοι Ελληνες δεν είχαν προσληφθεί στον ιδιωτικό τοµέα όσοι φέτος!!!

Αυτό είναι το στοιχείο–κόλαφος, που βγαίνει µάλιστα από ένα φορέα (ΕΡΓΑΝΗ) που είχε δηµιουργήσει η ίδια η Ν∆! Και είναι –αν θέλετε- και η ατράνταχτη απόδειξη της προπαγάνδας και της πλύσης εγκεφάλου, που υφίσταται ο ελληνικός λαός. (Πόσοι Ελληνες άραγε γνωρίζουν αυτό το στοιχείο; Μα, αν το γνώριζαν, πώς θα άκουγαν µετά τα υπόλοιπα περί καταστροφής;)

Αντίστοιχη φυσικά µείωση παρατηρείται και στην ανεργία, έτσι όπως τη µετράει η ΕΛΣΤΑΤ. Σήµερα, η ανεργία φτάνει στο 23,1% ενώ µε τη Ν∆ είχε φτάσει το 27%, κάνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ! Αλλωστε, είναι ακόµη νωπή η ανάµνηση µε τον Αντώνη Σαµαρά να πανηγυρίζει για τη –προσέξτε– µείωση του ρυθµού αύξησης της ανεργίας επί των ηµερών του!!!

∆ηλαδή, οι άνθρωποι που πανηγύριζαν ακόµη και όταν η ανεργία αυξανόταν (τους αρκούσε που αυξανόταν λιγότερο από πριν, γιατί είχε πιάσει ταβάνι προφανώς), σήµερα καταγγέλλουν τη µείωση της ανεργίας! Και το επιχείρηµά τους ποιο είναι; Οτι υπάρχει αύξηση των ευέλικτων µορφών εργασίας (που οι ίδιοι θεµελίωσαν στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης)! Μα, αν δεν υπολογίζαµε καθόλου τις ευέλικτες µορφές απασχόλησης, τότε επί Ν∆ η ανεργία θα είχε υπερβεί κάθε λογικό (και παράλογο) όριο κοινωνικής αντοχής! 

Αρα, τι µας λένε ακριβώς; Οτι στα δικά τους νούµερα πρέπει να υπολογίζονται οι ευέλικτες µορφές απασχόλησης ενώ στα νούµερα του ΣΥΡΙΖΑ όχι; Τι έξυπνο...

Οσον αφορά δε το επιχείρηµα ότι οι ευέλικτες µορφές απασχόλησης αυξάνονται υπέρµετρα, η απάντηση είναι ιδιαιτέρως απλή. Οταν µια οικονοµία πάει καλά, το λογικό είναι να αυξάνονται τόσο οι σταθερές όσο και οι ευέλικτες µορφές εργασίας. Και οι δυο κατηγορίες. Και αυτό συµβαίνει στην Ελλάδα. Και οι δύο κατηγορίες αυξάνονται. Απλά, η Ν∆ προβάλλει µόνο το ένα σκέλος.

Και γιατί περισσότερο οι ευέλικτες µορφές αυτή την περίοδο; Γιατί εκεί δόθηκε τεράστιο βάρος αναφορικά µε τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και των κρατικών επιδοτήσεων. Στην υποστήριξη της εργασίας (έστω µ’ αυτές τις µορφές), προκειµένου να πάρει µπρος η αγορά. Και αυτό γίνεται σταθερά, µήνα µε το µήνα, όπως αποδεικνύουν οι αριθµοί.
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι µία και µοναδική. Με όποια σύγκριση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, τα νούµερα –ως «ξεροκέφαλα» που είναι- θα µείνουν για πάντα στην ιστορία να αποδεικνύουν (και να θυµίζουν) ότι µε τη Ν∆ η ανεργία έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ στη χώρα, ενώ µε τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλιµακώνεται σταθερά.


ΨΕΜΑ 10 - Περί ανεργίας (β)

«Η πρόβλεψη της Επιτροπής το 2014 ήταν ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η ανεργία θα ήταν στο 19,5%».

Απάντηση: Η πρόβλεψη της Επιτροπής για 19,5% ανεργία αναφερόταν στο σενάριο που η οικονοµία έπιανε τους στόχους της, τα spread των ελληνικών οµολόγων αποκλιµακώνονταν, και η χώρα έβλεπε την ανάπτυξη, ήδη από το 2014 (που και πάλι δεν θα πιανόταν).
43232


Τελικά, όµως, το 2014 τα spreads των ελληνικών οµολόγων ήταν στα ύψη (και άρα δεν υπήρχε καµία προοπτική βιωσιµότητας της οικονοµίας), ο στόχος της ανάπτυξης χάθηκε κατά 1,7% και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος χάθηκε επίσης, δηµιουργώντας ένα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό και ναρκοθετώντας έτσι την πορεία και της επόµενης τριετίας!

Σ’ αυτό το σενάριο, αλήθεια, µε διπλάσια λιτότητα από όση περίµενε, και µε όλους τους δείκτες βιωσιµότητας στα τάρταρα, πόσο θα υπολόγιζε την ανεργία η Επιτροπή για το 2016;

ΥΓ: Επίσης, Κυριάκο, σ’ αυτό το 19,5% υπολογίζονταν άραγε οι ευέλικτες µορφές εργασίας, που κατήγγειλες µόλις στην προηγούµενη φράση σου; Για ρώτα την Επιτροπή, να σου πει...


ΨΕΜΑ 11 - Περί εισοδήματος νοικοκυριών

«Την ίδια ώρα, τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται».

Απάντηση: Τα δάνεια είναι ένα µέγεθος που αυξάνεται. Σηµασία έχει να δει κανείς το ρυθµό αύξησης αλλά και τα µέτρα κρατικής προστασίας των δανειοληπτών. Φεύγοντας η Ν∆ από την εξουσία, στο τέλος του 2014, είχε αφήσει ένα κανονικό 0% προστασίας για την πρώτη κατοικία των Ελλήνων, για την οποία σήµερα τόσο πολύ ενδιαφέρεται. 

Γιατί αυτό το «0% προστασία» ήταν η βασική απαίτηση των δανειστών. Που αποτελούσε και αίτηµα-µπετόν στη διαπραγµάτευσή τους µε τον Τσίπρα στη συνέχεια (εφόσον το είχαν ήδη κατοχυρώσει µε τον προηγούµενο).

Ωστόσο, µε τη διαπραγµάτευσή της, η νέα κυβέρνηση έκανε αυτό το 0%... 60% προστασία. Μάλιστα, για τους πιο αδύναµους από αυτούς, προκειµένου να προστατευθεί η κατοικία τους, στον προϋπολογισµό του 2017 έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 100 εκατοµµυρίων, ούτως ώστε το κράτος να (συµ)πληρώνει τις δόσεις τους προς τις τράπεζες.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι η εικόνα της αποταµίευσης των νοικοκυριών συνεχώς και βελτιώνεται τους τελευταίους µήνες. Συνεχώς επιστρέφουν χρήµατα στις ελληνικές τράπεζες, τάση που αναµφίβολα θα τονωθεί µε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 Οµως, για να µην παρασυρθούµε από τις εκτιµήσεις για το µέλλον, ας θυµηθούµε τα πεπραγµένα της Ν∆ το 2014, το πιο πετυχηµένο της έτος, προκειµένου να έχουµε και ευκολότερη τη σύγκριση. Για να γίνει αντιληπτό το... ποιος µιλάει. 

Βάσει των επίσηµων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν...

246 1001

✓ 
Το 2014 το διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών µειώθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση µε το 2013 (η µείωση οφείλεται στη µείωση κατά 2% των αποδοχών των εργαζοµένων και στη µείωση κατά 2,6% των κοινωνικών παροχών, που εισπράττουν τα νοικοκυριά).

✓ 
Το 2014, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών µειώθηκε κατά 2,2% σε σύγκριση µε το 2013.

✓ 
Το 2014, το ποσοστό αποταµίευσης των νοικοκυριών έκλεισε στο -6% έναντι -4,2% του 2013.


ΨΕΜΑ 12 - Η νέα «Μητσοτάκεια» θεωρία!
«Μόνο από την επιστροφή στην ύφεση τη διετία 2015-2016 χάθηκαν 21 δισ. ευρώ εθνικού εισοδήµατος, δηλαδή 5.000 ευρώ χαµένα για κάθε νοικοκυριό».

Απάντηση: Νάτη η νέα Μητσοτάκεια θεωρία! Λέει: «Το ∆ΝΤ εκτιµούσε ότι εγώ θα φέρω ανάπτυξη 2,7% το 2015, που τελικά εσύ δεν κατάφερες να τη φέρεις. Αρα, αυτά τα λεφτά τα έχασε η ελληνική οικονοµία» (τα νοητά λεφτά, που θα έρχονταν, αν η Ν∆ έφερνε ανάπτυξη το 2015).

Καταρχάς, να τονίσουµε το εξής: Ακόµη και αν δεχθούµε τη λογική του Κυριάκου, τα νούµερα (και οι πράξεις που κάνει στο µυαλό του) δεν βγάζουν 21 δισ. που λέει εκείνος αλλά... 11,88! (Τώρα, γιατί µετά το διπλασιάζει... ρωτήστε τον!). Συγκεκριµένα, ο ίδιος λέει ότι χάθηκε ανάπτυξη 2,9% το 2015 (που δεν είναι σωστό αλλά δεν βαριέστε.... το δεχόµαστε) και 3,9% το 2016. Στο σύνολο; 6,6% επί του ΑΕΠ. Που σηµαίνει... (x1,8 =) 11,88 δισ. ευρώ. Μέχρι εκεί φτάνουν τα µαθηµατικά.

Οµως, εµείς ας δεχθούµε ό,τι θέλει ο Κυριάκος. Και κυρίως ελάτε να εφαρµόσουµε τη λογική του τα προηγούµενα χρόνια της γαλαζο-πράσινης διακυβέρνησης, να δούµε τι βγάζουν! 

246 1002

Εχουµε και λέµε...

✓ 
Για το 2010, η πρόβλεψη ήταν -4% και τελικά ήρθε -5,5% του ΑΕΠ.
✓ 
Για το 2011, η πρόβλεψη ήταν -2,6% και τελικά ήρθε -9,1% του ΑΕΠ.
✓ 
Για το 2012, η πρόβλεψη ήταν +1,1% και τελικά ήρθε -7,3%.
✓ 
Για το 2013, η πρόβλεψη ήταν +2,1% και τελικά ήρθε -3,2%.
✓ 
Για το 2014, η πρόβλεψη ήταν +2,1% και τελικά ήρθε +0,2%.

Συνολικά, η διαφορά µεταξύ εκτίµησης του ∆ΝΤ και πραγµατικού αποτελέσµατος, τα χρόνια των συγκυβερνητών ΠΑΣΟΚ και Ν∆ (αυτό που βαφτίζει «ζηµία της οικονοµίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης), φτάνει το 23,6% επί του ΑΕΠ!!! Πάει να πει... (x1,8 =) 42,48 δισ. ευρώ (Μητσοτάκεια) ζηµία!!!

Και αν µετά διπλασιάσουµε αυτό το αποτέλεσµα (αναλογικά µε την πρακτική Κυριάκου, προκειµένου να έχουµε συγκρίσιµα µεγέθη), τότε η ζηµία της ελληνικής οικονοµίας τα δύο πρώτα χρόνια του µνηµονίου ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ (µε τις πράξεις του Κυριάκου, πάντα)!

Αρα, πώς είναι δυνατόν ο Κυριάκος να καταπίνει τα 80 (και βάλε...) και να διυλίζει τα 21; (Μα, ποιος σκέφτεται και του τα γράφει αυτά;)

246 1003


Υπάρχει, βέβαια, και µια τρίτη απάντηση, πιο αριθµολάγνα, που ξεκινά από την παράλειψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να τονίσει ότι οι εν λόγω εκτιµήσεις (για ανάπτυξη το 2015) έγιναν πολύ πριν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση Σαµαρά άφησε ένα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό 3 δισ. ευρώ το 2014!!!

Η ανάπτυξη, δηλαδή, του 2015 και του 2016 είχε υπολογιστεί, µόνο στο σενάριο που το 2014 η κυβέρνηση Σαµαρά θα έπιανε το στόχο της. Αν τον έχανε το στόχο, προφανώς και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη δεν θα ίσχυε. Τι θα ίσχυε; Ας προσπαθήσουµε έναν πρόχειρο υπολογισµό.

✓ 
Το 2014, (την πιο successful) χρονιά της, η Ν∆ αύξησε τα φορολογικά έσοδα (λεφτά που πήρε από τους πολίτες από άµεση και έµµεση φορολογία) κατά 3 δισ. ευρώ.
✓ 
Μείωσε τις δαπάνες κατά 6,8 δισ. ευρώ (λεφτά που δεν πλήρωσε εκείνη τη χρονιά στους πολίτες ενώ την προηγούµενη χρονιά είχε δώσει).

Στο σύνολο... 9,8 δισ. ευρώ υπέρ του πρωτογενούς πλεονάσµατος του 2014. (ΜΟΝΟ σε µια χρονιά, αυτή του success story). Τελικά, όµως, παρά τα 9,8 αυτά δισεκατοµµύρια µέτρα, η κυβέρνηση Σαµαρά έχασε το στόχο (του 1,5% επί του ΑΕΠ) στο τέλος, κατά 3 δισ. ευρώ! Ενα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό, που φυσικά θα έπρεπε να καλυφθεί άµεσα! 

Μέσα στο 2015!

✓ 
Αρα, το 2014, που ξεκίνησε χωρίς δηµοσιονοµικό κενό, και που η κυβέρνηση Σαµαρά πήρε 9,8 δισ. ευρώ από την οικονοµία, το κοντέρ έγραψε +0,4%.
✓ 
Το 2015, που ξεκινούσε (µε το καληµέρα) µε ένα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό 3 δισ. ευρώ, µε ένα τεράστιο µη βιώσιµο χρέος στην πλάτη, χωρίς χρηµατοδότηση για τη χώρα,  και µε επιπρόσθετα περισσότερα µέτρα λιτότητας από το 2014, προκειµένου να πιαστεί ο διπλάσιος στόχος της νέας χρονιάς (3% επί του ΑΕΠ), αλήθεια, το κοντέρ πόσο θα έγραφε;

Υφεση θα είχαµε το 2015. Και για αυτό φρόντισε -καθαρά και ξάστερα- η κυβέρνηση της Ν∆, στο τέλος του 2014, δηµιουργώντας ένα υπέρογκο δηµοσιονοµικό κενό.


ΨΕΜΑ 13 - Περί... πολιτικού σχεδίου

«Είστε µια κυβέρνηση µε µηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο. Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο που άγεται και φέρεται από τους δανειστές».

Απάντηση: Πρέπει να το οµολογήσουµε: Αν υπάρχει ένα «σωτήριο» σχέδιο για τη χώρα, αυτό είναι της Ν∆. 

Το αποκάλυψε άλλωστε ο Αντι-πρόεδρος του κόµµατος, Αδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ στις 9 ∆εκεµβρίου 2016: «Εµείς θα ψηφίσουµε όλα όσα ζητάει ο Σόιµπλε και ακόµη περισσότερα», είπε το δεξί χέρι του γαλάζιου Προέδρου. Από εκεί και πέρα, τι να πει κανείς; Τα σχόλια περιττεύουν.

246 1004


ΨΕΜΑ 14 - Περί λαϊκισμού

«Ενα είναι σίγουρο. Το κεφάλαιο του µεταπολιτευτικού λαϊκισµού κλείνει οριστικά µαζί σας».

Απάντηση: Η αλήθεια είναι, Κυριάκο, ότι το κεφάλαιο του µεταπολιτευτικού λαϊκισµού κλείνει οριστικά µαζί σου.

 Αλλωστε, η σκηνή που σηκώνεις σε τηλεοπτική εκποµπή (την περίοδο του δηµοψηφίσµατος) ένα χαρτονόµισµα της Ζιµπάµπουε, συγκρίνοντάς τη µε την Ελλάδα, θα µείνει για πάντα στη λαϊκή συνείδηση ως το άκρον άωτον του λαϊκισµού..

246 1005


Οπως και τα χαρτιά υγείας της Βούλτεψη, άλλωστε, που τόσο λατρεύεις. (Ρε, κοίτα να δεις ποιος µιλάει για λαϊκισµό!!!).


ΨΕΜΑ 15 - Περί λιτότητας (α)

«Ανεβήκατε µε τη σηµαία ότι θα καταργήσετε “µε ένα νόµο και ένα άρθρο” τη λιτότητα και επιβάλλετε λιτότητα µακράς διάρκειας».

Απάντηση: Ο Αλέξης Τσίπρας, µε τη διαπραγµάτευση του 2015, δεν κατάφερε να ακυρώσει τη λιτότητα (όπως έλεγε προεκλογικά), κατάφερε όµως να την υπο-τριπλασιάσει (!), τόσο σε σχέση µε το τι συνέβη στη χώρα πριν, όσο και σε σχέση µε το τι ερχόταν στο µέλλον. Συγκεκριµένα...

✓ 
Η κυβέρνηση Σαµαρά (βάσει του επίσηµου απολογισµού του κράτους) πήρε από τους πολίτες 9,8 δισ. ευρώ το 2014. Σε µία µόνο χρονιά!
✓ 
Η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε µέτρα συνολικά 9,8 δισ. ευρώ... για την επόµενη τριετία!

Και φυσικά, το ανωτέρω έχει και έναν (τεράστιο) αστερίσκο. Oτι παρά τα 9,8 δισ. του 2014 (ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ), στο τέλος µάς έλειπαν και 3 δισ. ευρώ, ενώ µε τα 9,8 δισ. του Τσίπρα, ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ δεν θα χρειαστούν νέα µέτρα λιτότητας για την επόµενη τριετία. (Το κενό που εντοπίζουν οι θεσµοί για το 2018 –µεσούσης της δεύτερης αξιολόγησης- είναι σχεδόν µηδαµινό).

Οµως, ο υπο-τριπλασιασµός της λιτότητας προκύπτει και από µια ακόµη σύγκριση, αυτή των στόχων πρωτογενούς πλεονάσµατος του κάθε προγράµµατος. Θυµίζουµε ότι µε τη διαπραγµάτευση του 2015, µειώθηκαν κατά πολύ οι στόχοι της νέας συµφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι εξοικονοµείται τεράστιος δηµοσιονοµικός χώρος κάθε χρόνο για την ελληνική οικονοµία, σε σχέση µε τις δεσµεύσεις Σαµαρά.

246 1006


Συγκεκριµένα:

✓ 
Για το 2015, η διαφορά φτάνει το 3,25% του ΑΕΠ.
✓ 
Για το 2016, η διαφορά φτάνει το 4% του ΑΕΠ.
✓ 
Για το 2017, η διαφορά φτάνει τα 2,75% του ΑΕΠ.
✓ 
Για το 2018, η διαφορά φτάνει τα 0,7% του ΑΕΠ.

∆ηλαδή, συνολικά, την περίοδο 2015–2018, από τη µείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσµατος (που πέτυχε η διαπραγµάτευση Τσίπρα), η ελληνική οικονοµία γλιτώνει 10,7% του ΑΕΠ. Που σηµαίνει περίπου 20 δισ. ευρώ µέτρα λιτότητας, ΠΟΥ ∆ΕΝ ΘΑ ληφθούν!

Αν, µάλιστα, κανείς συγκρίνει τους στόχους κάθε χρονιάς και κάνει τις απαραίτητες προσθέσεις, θα καταλήξει στο εξής συµπέρασµα. Οτι...

✓ 
Με κυβέρνηση Ν∆, την περίοδο 2015–2018 θα έπρεπε να βγάλουµε πρωτογενές πλεόνασµα σωρευτικά ίσο µε το 16,2% του ΑΕΠ.
✓ 
Με τη συµφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια περίοδο, πρέπει να πιάσουµε σωρευτικά το 5,5% επί του ΑΕΠ.

∆ηλαδή, κυριολεκτικά υπο-τριπλασίασε τη λιτότητα ο Τσίπρας στη χώρα. Αυτό λένε τα νούµερα. Ασχετα, που τα άλλα τηλε-νούµερα λένε τα αντίθετα ακριβώς, παριστάνοντας (πετυχηµένα) τους τυφλούς!


ΨΕΜΑ 16 - Περί λιτότητας (β)

«Για να αναστρέψετε την καταστροφική πορεία του πρώτου εξαµήνου του 2015, πήρατε τόσα µέτρα που εξαντλήσατε τα νοικοκυριά και εξοντώσατε την πραγµατική οικονοµία».

Απάντηση: Αναφορικά µε την «εξάντληση των νοικοκυριών», η απάντηση δεν µπορεί παρά να προέλθει από την εικόνα των εσόδων. Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν στη σελίδα του υπουργείου Οικονοµικών είναι τα προσωρινά του Νοεµβρίου.

246 1007 

Στο ενδεκάµηνο, λοιπόν, καταγράφεται υπερ-απόδοση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ! Συγκεκριµένα, :

✓ 
Υπερ-απόδοση 1,454 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού.
✓ 
Υπερ-απόδοση 54 εκατοµµυρίων και στα έσοδα του προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων.

Τώρα, αναφορικά µε την «εξόντωση της οικονοµίας», την απάντηση θα την ψάξουµε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα οποία λένε ότι τόσο το δεύτερο τρίµηνο όσο και το τρίτο τρίµηνο του 2016, η ελληνική οικονοµία αναπτύσσεται! Εχουµε δύο τρίµηνα στη σειρά µε θετικό πρόσηµο και αυξητική τάση. 

Και φυσικά µε θετικό πρόσηµο θα κλείσει και το τέταρτο τρίµηνο. Οπως, άλλωστε ανάπτυξη θα έχει η οικονοµία και όλο το 2017, όπου όλα τα τρίµηνα θα έχουν θετικό πρόσηµο 

(και ας ζητάει ακόµη τότε εκλογές ο Κυριάκος). Και µε αυτό το δεδοµένο, καλό είναι να κάνουµε και άλλη µία σύγκριση.

✓ 
Η Ν∆ αύξησε τη φορολογία κατά 3 δισ. ευρώ σε µία χρονιά (2014), που είχε ανάπτυξη (+0,2%)! Και άφησε και δηµοσιονοµική τρύπα.
✓ 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη φορολογία κατά 1 δισ. ευρώ σε µια χρονιά (2017), που η οικονοµία θα έχει ανάπτυξη 2,7% επί του ΑΕΠ! Και δεν αφήνει καµία τρύπα.

Η διαφορά µεταξύ των δύο είναι... χαώδης.


ΨΕΜΑ 17 - Περί δαπανών

«∆εν έχετε κάνει τίποτε για να µειώσετε τις κρατικές δαπάνες και να συµµαζέψετε το Κράτος».

Απάντηση: Βάσει των επίσηµων αποτελεσµάτων του ενδεκαµήνου, καταγράφεται συµµάζεµα των δαπανών (χωρίς απολύσεις και µειώσεις µισθών). 

Συγκεκριµένα...
✓ 
Ο στόχος για τις δαπάνες ήταν αυτές να µην ξεπεράσουν τα 48,292 δισ. ευρώ
✓ 
Τελικά, οι δαπάνες δεν ξεπέρασαν τα 45,893 δισ.

∆ηλαδή, από την περικοπή των δαπανών και το συµµάζεµα του κράτους εξοικονοµήθηκαν -ΜΟΝΟ το 2016- συνολικά... 2,399 δισ. ευρώ.

Τώρα, τι είδε (ή τι κατάλαβε) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βγήκε και είπε ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν, είναι παντελώς ακατανόητο. Μάλλον θα µπερδεύτηκε µε το αρνητικό πρόσηµο, που είδε στο νούµερο. (Αχ, Κυριάκο... το αρνητικό πρόσηµο στις δαπάνες σηµαίνει ότι µειώθηκαν).


246 1008

ΨΕΜΑ 18 - Περί... μνημονίων
«Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα µνηµόνια και έχετε ήδη υπογράψει και εφαρµόζετε το τρίτο µνηµόνιο, το συµπληρωµατικό µνηµόνιο και έχετε µονογράψει το 4ο. Το είπε και ο κ. Χουλιαράκης, οµολογώντας χθες ότι το ∆ΝΤ ζητά πρόσθετα µέτρα 4,5 δισ. για το 2019».

Απάντηση: Ο Χουλιαράκης είπε ότι «το ∆ΝΤ ζητά...» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θεώρησε δεδοµένο! Μονογραφή αµέσως! (Το πιάσατε το υπονοούµενο;). 

Τώρα, στα σοβαρά, γιατί θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το να ταυτίζεται τόσο πολύ µε το ∆ΝΤ τον βοηθά... µη µας ρωτάτε. ∆εν υπάρχει λογική απάντηση. Μόνο ο Αδωνις ίσως µπορεί να τον καταλάβει.


ΨΕΜΑ 19 - Για το χρέος
«Να ξεκαθαρίσω, για µία ακόµα φορά, ότι η Νέα ∆ηµοκρατία στηρίζει κάθε προσπάθεια περαιτέρω αποµείωσης του χρέους».

Απάντηση: Εντάξει, εδώ γελάµε, κανονικά.

Αντώνης Σαµαράς, στις 7 ∆εκεµβρίου 2014, στη Βουλή των Ελλήνων: «Μιλάµε για ένα χρέος, που όπως θα σας αποδείξω και εγώ –αλλά και ο κύριος Βενιζέλος νωρίτερα- είναι γνωστό ότι είναι βιώσιµο»!!! Αυτό έλεγε η Ν∆ στο λαό! Οτι το χρέος µας είναι βιώσιµο!!! Αρα, όταν ο Κυριάκος λέει ότι η Ν∆ στηρίζει κάθε προσπάθεια για το χρέος, προφανώς αναφέρεται στην περίοδο µετά τον Σαµαρά, σωστά; Γιατί εφόσον ο Σαµαράς το θεωρούσε βιώσιµο, δεν θα διεκδικούσε την αποµείωσή του!!! Εκεί πάνω στήριζε όλο το success story του άλλωστε.

Οµως, το ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά µε το χρέος δεν είναι αυτό. Το κυρίως ενδιαφέρον εστιάζεται στο πόσο συγκλονιστικά όµοιες είναι οι δηλώσεις των νυν γαλάζιων στελεχών µε την άποψη του Σόιµπλε και της Bundesbank, που ποτέ -φυσικά- δεν θέλουν να συζητηθεί αυτό το θέµα. Πέρυσι το Μάιο, λοιπόν, όταν το θέµα είχε τεθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης...

✓ 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε τότε ότι «το δηµόσιο χρέος δεν είναι το πιο θεµελιώδες πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας».
✓ 
Ο Αδωνις Γεωργιάδης την ίδια περίοδο δήλωνε «δεν είναι το χρέος, αυτό που πρέπει κυρίως να συζητάµε».
✓ 
Η Σοφία Βουλτεψη δηµόσια δήλωνε τότε ότι για εκείνη «το χρέος δεν είναι το σηµαντικό».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν δηµόσια. Και θα µείνουν για πάντα στην ιστορία, να θυµίζουν στον ελληνικό λαό το πόσο πιστά ακολουθεί τον Σόιµπλε τόσο η παλιά όσο και η νέα ηγεσία της Ν∆. 

246 1009


ΨΕΜΑ 20 - Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

«Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άµεση ελάφρυνση, ώστε να εξοικονοµηθούν πόροι τώρα που τους έχουµε ανάγκη και να αναπνεύσει η οικονοµία, πανηγυρίζει για µια ρύθµιση που έχει βραχυπρόθεσµο οικονοµικό κόστος και µεταφέρει τα όποια οφέλη µέχρι και 45 χρόνια µετά».

Απάντηση: Η υλοποίηση των βραχυπρόθεσµων µέτρων για το χρέος υπηρετούν το µακροπρόθεσµο στόχο, που είναι η διαρκής προστασία της ελληνικής οικονοµίας. ∆ηλαδή, ποτέ οι πληρωµές για τα τοκοχρεολύσια (το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) να µην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.

Προκειµένου, µάλιστα, να τηρηθεί αυτό το 15% (µακροπρόθεσµη προστασία) ελήφθησαν τα βραχυπρόθεσµα µέτρα στο προηγούµενο Εurogroup ή θα ληφθούν και τα µεσοπρόθεσµα, όποτε χρειαστεί. ∆ηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή ένας κανονικός «κόφτης χρέους», που θα προστατεύει τη χώρα για τις επόµενες πολλές δεκαετίες, γεγονός που στέλνει µήνυµα βιωσιµότητας της ελληνικής οικονοµίας στις διεθνείς αγορές. 

Γιατί «βιώσιµο» θεωρείται το χρέος µια χώρας, όταν αυτό µπορεί να εξυπηρετείται. Και η ρύθµιση που πήρε η Ελλάδα εκεί ακριβώς στοχεύει. Στο να µην ξανα-υπάρξουν προβλήµατα στις πληρωµές των δόσεων.
Παρεµπιπτόντως, αν η Ελλάδα είχε πετύχει αυτή τη συµφωνία για το χρέος από το 2010, βάσει των υπολογισµών της εφηµερίδας µας, θα είχε γλιτώσει µέχρι το 2025 πάνω από 223 δισ. ευρώ. 

67


ΨΕΜΑ 21 - Για μετά το 2019
«Αποδέχεστε υψηλά πρωτογενή πλεονάσµατα για µεγάλη χρονική διάρκεια, που ξεπερνά κατά πολύ την χρονική περίοδο του τρίτου µνηµονίου».

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η Ν∆ είχε δεσµευθεί σε πολύ µεγαλύτερους στόχους (4,5% για το 2016 και το 2017 και 4,2% για το 2018 και µετά). 

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι και η Ν∆, στη δική της συµφωνία, δεχόταν να παραµείνει αυτό το 4,2% του 2018 και τα επόµενα χρόνια (µεσοπρόθεσµα, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν από τότε). Και όµως! Τώρα καταγγέλλει τον Τσίπρα, επειδή δεν κατάφερε να µειώσει περαιτέρω... τους ήδη µειωµένους.

pinokio 222

Αρα, το συµπέρασµα που βγαίνει από όλα αυτά ποιο είναι; Οτι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός του Σαµαρά (το 2014) και άκουγε τον Τσίπρα (τότε) να φωνάζει για τους δυσθεώρητους και βάρβαρους στόχους της Ν∆..., προφανώς συµφωνούσε µαζί του!!! Ηθελε και εκείνος να µειωθούν. (Και γιατί δεν το έλεγε από τότε στον πρωθυπουργό του; Αντε, στον Βενιζέλο. Ούτε σ' εκείνον τολµούσε; Γιατί δεν έβγαλε τότε τσιµουδιά;).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου